1,6 milionu v hotovosti na úplatek?

Je normální s sebou nosit v hotovosti třeba 1,6 milionu na úplatek? Není to už minimálně přestupek proti zákonu? A co je to za peníze? Z čeho a odkud?

AB

To, že někdo – jako třeba ředitel divize rozvoje Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) - si řekne o úplatek ve výši 5 milionů, je protizákonné. Jasně. Jestli je zákonné nosit s sebou v hotovosti 1,6 milionu Kč na takovou transakci a není to porušení zákona o bankovnictví? To ať si řeší soudy….¨

Co je ale zajímavější – jak takovou částku zaúčtujete do svého hospodaření? Když tyhle peníze odněkud vezmete, musí tam logicky chybět. Že by je podnikatel dal ze svého – již po zdanění – to pochybuji.

Že by to byly úspory podnikatele, co měl na horší časy? Asi taky těžko. Daleko spíš to jsou nějaké ulité, čili špinavé peníze. Nejspíš rovnou pocházejí z nějaké nezákonné záležitosti. Že si takový výdaj podnikatel odečte z daní jako příspěvek na charitu – to také nejspíš ne.

Že by to byl výdaj za fiktivní podnikový večírek a na dokladu by bylo napsáno: „POHOŠTĚNÍ ZÁKAZNÍKŮ“? Eventuálně by to bylo rozepsáno za reklamní předměty pro spolupracovníky a zákazníky či spřátelené organizace? Těžko říct…

Co lze ale říct skoro s jistotou, že taková částka velmi pravděpodobně byla zakalkulovaná do ceny projektu, kterou z části dotovaly fondy EU přes program regionálního rozvoje. Obzvlášť, pokud jde o věci kolem čističek, kanalizace a podobných zařízení. A možná že dokonce ve výši 5 milionů, jak původně požadoval onen ředitel.

Podle pravidla: „Z cizího krev neteče“ a „co je pár milionů korun v Eurech“ – to jsou zanedbatelné maličkosti, když stavíte něco za několik desítek či dokonce stovek milionů…

Podnikatel na vývaru netratí, ředitel dětem může koupit nějaké hezké hračky, manželce domek či chatu neb nějaký ten diamantík… a škodný nikdo není. Má to „spadnout do klína“ někomu jinému? Proč, když to může zůstat „doma“?

Ředitel už byl odvolaný. Tím to asi skončí. A co podnikatel? Toho nikdo už prověřovat nebude? Odkud hodlal těch 1,6 milionu vzít a jak je vyúčtovat? To nejspíš taky nebude dál nikdo řešit. Hráči se vystřídali a třeba příští ředitel nebude tak nenažraný a bude mu stačit normální úplatek.

P.S. A EU – tedy daňový poplatník to zase zaplatí.

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 12.1.2012 7:00 | karma článku: 18,78 | přečteno: 1156x